Skip to Main Content

Projects

Renovation of the Lobby at 980 Fifth Avenue

New York, New York

2016

Project Partners

Download Project PDF

Description

Our design transforms the formerly dark and dated lobby of the 26-storey cooperative building 980 Fifth Avenue (Paul Resnick and H. F. Green, 1966), situated on Manhattan's "Museum Mile" directly across from Central Park at 79th Street, into a fresh, modern, and welcoming point of entry.

The lobby's warm character is lightened with a mid-range walnut that replaces the previously dark wood on trim, door surrounds, paneling, and the front desk. A monochromatic White Macauba quartzite border complements the original smoke-grey field of marble on the main floor, brightening its weightiness. A custom chandelier made of individual undulating hanging OLED lights of various lengths is set in the middle of a stepped white ceiling, adding to the contemporary feel. On the eastern end of the lobby, a vintage winged-back side chair with wood trim, reminiscent of the traditional original décor, sits in the company of a custom-designed sofa, armchair, and marble-topped end tables with a coordinating coffee table. We repositioned the concierge desk, previously attached to the single structural column, to the western end of the room to provide a sense of openness. The mirrored desk features an antiqued-brass grill that stands in symmetrical relation to a similarly detailed screen on the opposite wall.

Image

Image

Image

Image

Image

Image